Skip to main content

KADAVAR – “For the Dead Travel Fast”

 




Οι απαιτήσεις από ένα καταξιωμένο συγκρότημα που δεν φαίνεται να έχει φτάσει στον κορεσμό είναι μεγάλες. Κι έτσι πρέπει να είναι για κάθε μουσικό που θέλει να επικοινωνεί με το ακροατήριό του και να δίνει τον καλύτερο εαυτό σε κάθε κυκλοφορία. Λογικό άρα και όχι περίεργο ότι κάθε συγκρότημα παινεύει την πιο πρόσφατη δουλειά του! Αν δεν την πίστευε δεν θα την έβγαζε έξω! Μετά έρχεται η ώρα του κοινού να συμμεριστεί ή όχι αυτή την άποψη.

Ο πέμπτος δίσκος των Kadavar ξεκινάει με το “The End”, οξύμωρο αλλά ταιριαστό ηχητικά αφού είναι ένα μικρό ατμοσφαιρικό intro στο “For the Dead Travel Fast” για να ξεκινήσει το “The Devil’s Master” που ήταν και το πρώτο βίντεο αυτού του δίσκου. Ένα τραγούδι που πατάει γερά στις προηγούμενες δουλειές τους και είναι από τα καλύτερα του δίσκου με κιθαριστικά μέρη που υποστηρίζονται από την εξαιρετική όπως πάντα rhythm section. Το γνωστό 70’s doom rock των Βερολινέζων Kadavar απλώνεται σιγά σιγά κάτω από τον πύργο του Dracula και την έμπνευση από τους στίχους του γερμανού γοτθικού ποιητή Gottfried August Bürger.

Τα “Evil Forces” (το μισό καλύπτεται από ένα εξαιρετικό σόλο στην κιθάρα), “Children of the Night” και “Dancing with the Devil” (ίσως η κορυφαία στιγμή) είναι τρεις rock απόπειρες στις οποίες οι Kadavar ερωτοτροπούν με fuzz στοιχεία και μελωδίες που φέρνουν στο μυαλό τον τρόπο που ο Ozzy ερμήνευε πριν χρόνια πάνω σε σκοτεινές ιστορίες που λάμβαναν μέρος σε μακρινά κάστρα.

Με τη φωνή του Christoph “Lupus” Lindemann να χαραμίζεται σε μπαλάντες τύπου “Saturnales” και στα οχτώ λεπτά του “Long Forgotten Song” που κλείνει το δίσκο, έμεινε στο δίδυμο των Christoph “Tiger” Bartelt στα τύμπανα και Simon “Dragon” Bouteloup στο μπάσο να κρατήσουν ψηλά τον ψυχεδελικό hard rock ήχο της μπάντας.

Το τριμελές συγκρότημα όμως έχει ρίξει τους ρυθμούς του, απουσιάζει η διαφοροποίηση του “Rough Times”, τα βρώμικα riffs του “Berlin” και η ψυχεδέλεια που γέμιζε το “Abra Kadavar”. Χωρίς να είναι ένα κακό άλμπουμ, το “For the Dead Travel Fast” δεν είναι ισάξιο των προηγούμενων κυκλοφοριών τους. Λείπουν οι εκπλήξεις και οι ιδέες, απουσιάζει η εκπληκτική βαριά κιθαριστική δουλειά του “Lupus” και η έμπνευση των μεγάλων rock tracks που σε καθήλωναν στους προηγούμενους δίσκους τους. Ας το πάρουμε σαν ένα διάλειμμα για κάτι καλύτερο που έρχεται, με την ελπίδα ότι οι Kadavar έχουν πολλά ακόμα να δώσουν στη rock σκηνή.


Βαθμολογία: 70/100


Για το Rockoverdose.gr
Τσιρώνης Δημήτρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Οκτωβρίου 2019

https://rockoverdose.gr/portfolio-view/kadavar-for-the-dead-travel-fast/

Popular posts from this blog

STAR.GATE – “The Dream”

Είναι καλό να μιλάς όταν έχεις κάτι να πεις. Να τραγουδάς όταν το τραγούδι σου αξίζει. Να κυκλοφορείς τη μουσική σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να δείχνεις ότι γουστάρεις αυτό που κάνεις, ότι το δούλεψες μέχρι να το λατρέψεις και μετά το έστειλες έξω στον κόσμο να κάνει το ταξίδι του. Αυτό είναι ευδιάκριτο στο νέο “Miracle” των Star.Gate από τη Θεσσαλονίκη. Η μπάντα που είναι γνωστή για τις άριστες melodic metal συνθέσεις της έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ από το 2004. Το πρώτο κι ομώνυμο, σε κλασικά Heavy Metal μονοπάτια, την αναγέννησή τους “Reborn” εννιά χρόνια μετά όπου τονίσανε τον neoclassical και power metal – hard rock ήχο τους όπως και στο επόμενο “Longing for Light” του 2016, για να φτάσουν σήμερα στο όνειρό τους “The Dream”. Εδώ κάνουν πραγματικότητα αυτά που έδιναν λίγο – λίγο όλα αυτά τα χρόνια. Με ωριμότητα, μεστές συνθέσεις και παραγωγή που αναδεικνύει τα τραγούδια τους, παρουσιάζουν ένα έργο σύγχρονου melodic metal με αρκετές πινελιές συμφωνικ

Beater Cast: «Το Αλάτι της Ζωής» της Françoise Héritier

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ Beater Cast: «Το Αλάτι της Ζωής» της Françoise Héritier Δημήτρης Τσιρώνης Σεπτέμβριος 2, 2020 Beater Cast: «Το Αλάτι της Ζωής» της Françoise Héritier https://open.spotify.com/episode/5jG5tT0G85FxY0QkwyDV2M Στο δωδέκατο επεισόδιο των Beater Casts, ο Δημήτρης Τσιρώνης σου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο «Το Αλάτι της Ζωής» της Françoise Héritier. «Εσάς; Τι θα σας έλειπε περισσότερο, αν ήταν να χαθεί για πάντα από τη ζωή σας;» Αυτό αναρωτιέται η διακεκριμένη ανθρωπολόγος Françoise Héritier (Φρανσουάζ Εριτιέ) συνθέτοντας σταδιακά ένα μωσαϊκό μικρών προσωπικών «τίποτε», με τον αναγνώστη να βρίσκει τον εαυτό του τρώγοντας πεταλίδες πλάι στο κύμα, βγάζοντας ένα πετραδάκι από το παπούτσι του, παλεύοντας στα ψεύτικα με έναν φίλο, χουζουρεύοντας το πρωί στο κρεβάτι. (από την περιγραφή του βιβλίου) Το Αλάτι Της Ζωής Γράμμα σε έναν φίλο Heritier, Francoise Εκδόσεις: Κέλευθος Σελίδες: 128 Επιμελητής: Παπαγιαννοπούλου, Δέσποινα Ημερομηνία Έκδοσης: 16/4/2013 Μουσική Miles Davis – Rubberban

Σεπτέμβριος 2020 Κάτι καλό να ακούσω;

Pedro Rebelo - Listen to me/Auditório (Crónica, 2020) Ο Πέτρος ο Ρέμπελος είναι ένας Πορτογάλος ακαδημαϊκός καλλιτέχνης. Δημιουργεί κι εκθέτει τα ηχητικά του έργα σε διάφορα σύγχρονα μέρη ολόκληρου του κόσμου. Στη δεκαετία του 2000 είχαν εμφανιστεί και κάποιες πιανιστικές συνθέσεις κι ερμηνείες του σε λιγότερο πειραματικές jazz φόρμες. Τον Σεπτέμβριο του 2020 μέσω της Crónica κυκλοφορούν δύο νέα έργα του. Το πρώτο απευθύνεται στην ελίτ των συλλεκτών φυσικής μορφής μουσικής με τίτλο «Auditório» σε μία εξεζητημένη βινυλιακή έκδοση σε κουτί συνοδευόμενη από μεταξοτυπία και βιβλιαράκι (όχι καταθέσεων!). Η πρώτη πλευρά περιλαμβάνει την επανασύνθεση μέρους περσινού installation στη Λισσαβώνα με χρήση νέου ηχητικού υλικού της αρχικής που μέρος της παρουσιάζεται στη δεύτερη πλευρά. Η επόμενη κυκλοφορία παρουσιάζεται με τον τίτλο «Listen to me» κι έρχεται σε απλή κασετούλα για θνητούς. Περίεργοι ήχοι από μηχανήματα, επιπλέον εφέ, εναλλαγή ταχυτήτων και ηχητικές καταστάσεις που επιμηκύνονται σε