Skip to main content

Λίμνη Κατή: Ένας άγνωστος παράδεισος στον Όλυμπο

 Άγρια ομορφιά αντάξια του Ολύμπου 

Λίμνη Κατή: Άγνωστος παράδεισος στον Όλυμπο

Λίμνη Κατή: Άγνωστος παράδεισος στον Όλυμπο – Η λίμνη πανοραμικά

Το γνωστότερο σημείο πρόσβασης στον Όλυμπο είναι από την έξοδο της Εθνικής Οδού προς Λιτόχωρο. Από εκεί ακολουθείς το δρόμο που μπροστά του απλώνεται το μυθικό βουνό και αρχίζεις ν’ ανεβαίνεις μέχρι τα Πριόνια. Όμως, αυτός ο ορεινός όγκος που δεσπόζει στο κέντρο σχεδόν της Ελλάδος είναι διάσπαρτος με μικρά μυστικά κι εκπλήξεις. Βρίθει από διαδρομές γεμάτες με πλούσια βλάστηση, αρχαία μονοπάτια, μικρές βάθρες και καταρράκτες με παγωμένο νερό, εκκλησάκια, ξύλινες γέφυρες, καταφύγια που μπορούν να παρέχουν τις βασικές ανέσεις και μία μοναδική λίμνη στο νοτιοανατολικό μέρος του.

Η πρόσβαση στην περιοχή της λίμνης γίνεται από τον κόμβο προς Πλαταμώνα. Κατόπιν περνάμε οδικώς τρία από τα πιο γραφικά χωριά του Νομού Πιερίας, τον Παλαιό Παντελεήμονα, τους Παλαιούς Πόρους και την Άνω Σκοτίνα. Η κατεύθυνση είναι προς το Δημόσιο Δάσος Κάτω Ολύμπου και ο χωματόδρομος, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι εύκολα προσβάσιμος με κάθε λογής όχημα. Σε μισή ώρα περίπου κι αφού το σήμα όλων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας έχει χαθεί φτάνουμε σ’ ένα μικρό οροπέδιο που είναι η γεωγραφική θέση Κατή.

Λίμνη Κατή: Άγνωστος παράδεισος στον Όλυμπο

Λίμνη Κατή: Άγνωστος παράδεισος στον Όλυμπο – Σήμανση

Στην καρδιά του Ανατολικού Ολύμπου και σε υψόμετρο 1.350 μέτρων βρίσκεται η μοναδική τεχνητή λίμνη με την ονομασία η Λίμνη του Κατή. Βαπτίστηκε έτσι από τη βρύση που υπήρχε λίγο μετά από τη σημερινή τοποθεσία της λίμνης. Στο σημείο αυτό για τρεις δεκαετίες εκτεινόταν το σύνορο της ελεύθερης Ελλάδας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Εκεί ο μύθος αναφέρει ότι κάποιος Τούρκος δικαστής (κατής) που βρέθηκε για να δικάσει υποθέσεις των τριγύρω κατοίκων, κάθισε να ξεκουραστεί στη βρύση. Ήπιε από το παγωμένο τρεχούμενο νερό και πέθανε σ’ εκείνο το σημείο. Έτσι πέρασε στην παράδοση η ονομασία Λίμνη του Κατή.

Επειδή επί τουρκοκρατίας το οροπέδιο ήταν το μόνο σημείο συνάντησης των χωριών που βρίσκονταν στις πλαγιές, εκεί πραγματοποιούνταν κάθε καλοκαίρι εμποροπανηγύρεις και ζωοπανηγύρεις. Αλλά επίσης ήταν το μέρος για συνεύρεση και κοινωνικοποίηση των κατοίκων που ήταν αποκλεισμένοι τους χειμερινούς μήνες. Φυσικά αυτό αποτελούσε και την καλύτερη ευκαιρία για κάθε λογής συνοικέσια και οικογενειακές δοσοληψίες.

Άλλοι μύθοι και παραδόσεις του βουνού αναφέρουν ότι στην άναρχη βλάστηση κρύφτηκαν θησαυροί και χρυσές λίρες. Ακόμα και σήμερα είναι εύκολο να εντοπίσεις πολύ κοντά στους δασικούς δρόμους και σε ό,τι έχει απομείνει από τις οικιστικές λίθινες κατασκευές, μεγάλες τρύπες και πρόχειρους καταυλισμούς από επίδοξους εξερευνητές κι αναζητητές χαμένων θησαυρών. Δυστυχώς η έλλειψη σεβασμού των κυνηγών παραμυθιών είναι εύκολο να παρατηρηθεί με εγκαταλειμμένες σκηνές και κάθε λογής πλαστικά σκεύη και απορρίμματα.

Λίμνη Κατή: Άγνωστος παράδεισος στον Όλυμπο

Λίμνη Κατή: Άγνωστος παράδεισος στον Όλυμπο – Σκουπίδια σαν τέχνη

Το σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με χάρτες και καταγεγραμμένες μαρτυρίες, υπήρχαν οικισμοί αλλά κι ένα τελωνείο που διαχειριζόταν τις υποθέσεις των συνόρων. Οθωμανικοί μεθοριακοί σταθμοί και ελληνικά φυλάκια έχουν αφήσει τα ερείπιά τους μέσα στην πυκνή βλάστηση. Το δάσος έχει αναπτυχθεί πάνω από τα υπολείμματα της ανθρώπινης παρέμβασης κι αποδείχθηκε ο νικητής στο πέρασμα του χρόνου αφού ελάχιστα σημεία δείχνουν ότι είχε υπάρξει μόνιμη παρουσία εκεί πριν από έναν αιώνα. Όπως έλεγε ο Αναξαγόρας: «η φύση δε γνωρίζει εξαφάνιση, αλλά μόνο μεταμόρφωση».

Λίμνη Κατή: Άγνωστος παράδεισος στον Όλυμπο

Λίμνη Κατή: Άγνωστος παράδεισος στον Όλυμπο – Βλάστηση

Μόλις το 1997 χτίστηκε ένα ανάχωμα και κατασκευάστηκε το φράγμα για να συγκεντρώσει τα βρόχινα νερά και να συγκρατήσει τα ρέματα που κατέβαζαν κάθε άνοιξη αρκετό υδάτινο όγκο από τα χιόνια που έλιωναν. Μέσα σε λίγα χρόνια δημιουργήθηκε αυτή η μικρή λίμνη που χρησιμοποιείται από τους κτηνοτρόφους και τους υλοτόμους της περιοχής και των Νομών Πιερίας και Λάρισας. Αλλά κυρίως έχει δώσει μία άλλη θεσπέσια οπτική στον ορεινό όγκο του μυθικού Ολύμπου.

Με υψόμετρο τα 1.350 μέτρα περίπου, το οροπέδιο που είναι προσβάσιμο μέσω των δασικών δρόμων έχει μία έκταση περίπου 10 στρεμμάτων και περιτριγυρίζεται από έλατα και οξιές. Οι περιπατητικές διαδρομές με αφετηρία ή πέρασμα από τη λίμνη Κατή είναι αρκετές και κάποια από αυτές έχει το σήμα του αγριογούρουνου. Στα σημεία που η άναρχη βλάστηση το επιτρέπει μπορεί κανείς να βρει τις τρύπες που έχουν κάνει τα ζώα της περιοχής για αναζήτηση βολβών και λοιπών τροφών. Επίσης στην κατεύθυνση του νότιου δρόμου προς Καλλιπεύκη (12 χλμ) οι περιπατητές της περιοχής αναφέρουν την ύπαρξη αγέλης λύκων.

Λίμνη Κατή: Άγνωστος παράδεισος στον Όλυμπο

Λίμνη Κατή: Άγνωστος παράδεισος στον Όλυμπο – Σήμανση μονοπατιού

Το δάσος του Κάτω Ολύμπου έχει μια διαφορετική ομορφιά, ίσως γιατί ακόμα δεν έχει καταπατηθεί από κάθε λογής βουνίσιες δραστηριότητες. Η διάσχιση της περιοχής Κατή είναι μια παραμυθένια εμπειρία και αν κανείς αποφασίσει ν’ εγκαταλείψει για λίγο τα μονοπάτια θα βρεθεί σε σκιερά μέρη όπου η βλάστηση είναι τόσο πυκνή και τα βήματα αργά αλλά γεμάτα συχνές ευχάριστες εκπλήξεις και αναζωογονητικές ανάσες. Οι δρόμοι είναι ιδανικοί για ορεινή ποδηλασία αλλά κυρίως για πεζοπορία χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις ή δυσκολίες.

Η λίμνη που δημιουργήθηκε από τη Δασική Υπηρεσία αρχικά για εστία πυροπροστασίας και άρδευσης–ύδρευσης, έδωσε μία διαφορετική πνοή στον Όλυμπο που έχει έλλειψη υδάτινων τοπίων. Εκτός από την καινούργια βιοποικιλία που αναπτύσσεται με ψάρια και πτηνά, ο «χάρτης» της περιοχής αναδεικνύει πια σ’ ένα εξαιρετικό σημείο αναψυχής και υψηλής οικολογικής αισθητικής. Ας παραμείνει άθικτο μετά την απομάκρυνση των επισκεπτών που το μόνο που θα αφήσουν θα είναι τα πατήματα στο αργιλικό έδαφος και το μόνο που θα πάρουν να είναι οι ανάσες δροσιάς και η καθαρότητα των σκέψεων.

Διαβάστε ένα άρθρο της ΕΡΤ για τη λίμνη Κατή. 

Κείμενο και Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσιρώνης (Lavart)

Περισσότερες Φωτογραφίες: link


Λίμνη Κατή: Ένας άγνωστος παράδεισος στον Όλυμπο

 28/09/2020

https://www.lavart.gr/limni-kati-enas-agnostos-paradeisos-ston-olympo/

Popular posts from this blog

STAR.GATE – “The Dream”

Είναι καλό να μιλάς όταν έχεις κάτι να πεις. Να τραγουδάς όταν το τραγούδι σου αξίζει. Να κυκλοφορείς τη μουσική σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να δείχνεις ότι γουστάρεις αυτό που κάνεις, ότι το δούλεψες μέχρι να το λατρέψεις και μετά το έστειλες έξω στον κόσμο να κάνει το ταξίδι του. Αυτό είναι ευδιάκριτο στο νέο “Miracle” των Star.Gate από τη Θεσσαλονίκη. Η μπάντα που είναι γνωστή για τις άριστες melodic metal συνθέσεις της έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ από το 2004. Το πρώτο κι ομώνυμο, σε κλασικά Heavy Metal μονοπάτια, την αναγέννησή τους “Reborn” εννιά χρόνια μετά όπου τονίσανε τον neoclassical και power metal – hard rock ήχο τους όπως και στο επόμενο “Longing for Light” του 2016, για να φτάσουν σήμερα στο όνειρό τους “The Dream”. Εδώ κάνουν πραγματικότητα αυτά που έδιναν λίγο – λίγο όλα αυτά τα χρόνια. Με ωριμότητα, μεστές συνθέσεις και παραγωγή που αναδεικνύει τα τραγούδια τους, παρουσιάζουν ένα έργο σύγχρονου melodic metal με αρκετές πινελιές συμφωνικ

Beater Cast: «Το Αλάτι της Ζωής» της Françoise Héritier

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ Beater Cast: «Το Αλάτι της Ζωής» της Françoise Héritier Δημήτρης Τσιρώνης Σεπτέμβριος 2, 2020 Beater Cast: «Το Αλάτι της Ζωής» της Françoise Héritier https://open.spotify.com/episode/5jG5tT0G85FxY0QkwyDV2M Στο δωδέκατο επεισόδιο των Beater Casts, ο Δημήτρης Τσιρώνης σου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο «Το Αλάτι της Ζωής» της Françoise Héritier. «Εσάς; Τι θα σας έλειπε περισσότερο, αν ήταν να χαθεί για πάντα από τη ζωή σας;» Αυτό αναρωτιέται η διακεκριμένη ανθρωπολόγος Françoise Héritier (Φρανσουάζ Εριτιέ) συνθέτοντας σταδιακά ένα μωσαϊκό μικρών προσωπικών «τίποτε», με τον αναγνώστη να βρίσκει τον εαυτό του τρώγοντας πεταλίδες πλάι στο κύμα, βγάζοντας ένα πετραδάκι από το παπούτσι του, παλεύοντας στα ψεύτικα με έναν φίλο, χουζουρεύοντας το πρωί στο κρεβάτι. (από την περιγραφή του βιβλίου) Το Αλάτι Της Ζωής Γράμμα σε έναν φίλο Heritier, Francoise Εκδόσεις: Κέλευθος Σελίδες: 128 Επιμελητής: Παπαγιαννοπούλου, Δέσποινα Ημερομηνία Έκδοσης: 16/4/2013 Μουσική Miles Davis – Rubberban

Σεπτέμβριος 2020 Κάτι καλό να ακούσω;

Pedro Rebelo - Listen to me/Auditório (Crónica, 2020) Ο Πέτρος ο Ρέμπελος είναι ένας Πορτογάλος ακαδημαϊκός καλλιτέχνης. Δημιουργεί κι εκθέτει τα ηχητικά του έργα σε διάφορα σύγχρονα μέρη ολόκληρου του κόσμου. Στη δεκαετία του 2000 είχαν εμφανιστεί και κάποιες πιανιστικές συνθέσεις κι ερμηνείες του σε λιγότερο πειραματικές jazz φόρμες. Τον Σεπτέμβριο του 2020 μέσω της Crónica κυκλοφορούν δύο νέα έργα του. Το πρώτο απευθύνεται στην ελίτ των συλλεκτών φυσικής μορφής μουσικής με τίτλο «Auditório» σε μία εξεζητημένη βινυλιακή έκδοση σε κουτί συνοδευόμενη από μεταξοτυπία και βιβλιαράκι (όχι καταθέσεων!). Η πρώτη πλευρά περιλαμβάνει την επανασύνθεση μέρους περσινού installation στη Λισσαβώνα με χρήση νέου ηχητικού υλικού της αρχικής που μέρος της παρουσιάζεται στη δεύτερη πλευρά. Η επόμενη κυκλοφορία παρουσιάζεται με τον τίτλο «Listen to me» κι έρχεται σε απλή κασετούλα για θνητούς. Περίεργοι ήχοι από μηχανήματα, επιπλέον εφέ, εναλλαγή ταχυτήτων και ηχητικές καταστάσεις που επιμηκύνονται σε