Skip to main content

Κάτι παλιό καλό να ακούσω; Κομμάτια του ενός λεπτού (κι ακόμη λιγότερο)


D.R.I. - A Coffin (Crossover, 1987, Estúdio Eldorado)
To "Dealing With It" (1985) των Αμερικανών D.R.I. (Dirty Rotten Imbeciles) επίσης παρθενική κυκλοφορία είχε τα "Marriage", "Counter Attack", "Give My Taxes Back", "Reagnonomics", "Slit My Wrist", "Busted Again", "Equal People", "On My Way Home" και "Bail Out" κι αυτά στην ίδια κατηγορία. Κι ακόμα καλύτερα το ομώνυμο επτάιντσο του 1983, που αποτελεί και την επιτομή του Hardcore/Punk περιέχει 22 τραγούδια από τα οποία μόνο τα 4 ξεπερνάνε το λεπτό!
Μία μικρή σύνοψη αυτής της micro-song κατάστασης δίνουν οι Εγγλέζοι Sore Throat με την κυκλοφορία που αποτελεί κλασική bootleg περίπτωση "Death To Capitalist Hardcore" το 1988. Επιτιθέμενοι στο logo και στους ίδιους τους D.R.I. που εκείνη τη στιγμή καρπωνόντουσαν το hype του grind, αλλά και στους Suicidal Tendencies μέσα στα 5 δευτερόλεπτα του "Fungacidal Tendencies"! Από τα 41 κομμάτια της κυκλοφορίας αυτής μόνο τα 3 πάνε πάνω από ένα λεπτό. Εκτός τόπου κι εντός χρόνου!

Napalm Death - The Kill/Prison Without Walls/Dead Pt. 1 (The Peel Sessions, 1988, Strange Fruit)
Δεν μπορεί... Κάποιος θα αναφέρει το "You Suffer" και τα τρία ένδοξα δευτερόλεπτα της πρωτιάς των Napalm Death. Το εξαιρετικό της συγκεκριμένης σύνθεσης είναι ότι κάποια στιγμή είχε κυκλοφορήσει μόνη της σε 12" single-sided βινύλιο! Κι είναι τόσες οι αναφορές σε μικρής διάρκειας σύνθεσης από το χώρο του grindcore και του hardcore, εκεί που το κάθε δευτερόλεπτο είναι ιδρωμένο και μετράει σε γεωμετρική δύναμη, που δεν ξες τι να κρυφακούσεις πρώτο!
Στον πρώτο επίσημο δίσκο τους "Scum" (1987) οι Βρετανοί Napalm Death είχαν τα κομμάτια "The Kill", "Polluted Minds", "Born On Your Knees", "You Suffer", "Life?", "Prison Without Walls", "Negative Approach", "Deceiver", "C.S.", "Pseudo Youth", "As The Machine Rolls On" και "Common Enemy" όλα κάτω του ενός λεπτού και σίγουρα μακριά από κάθε είδους σιγή. Λίγο μετά οι Doom, αρχικά Subverters, με τον ντράμερ των Napalm Death, πολιτικοποιημένοι και με μετρημένες κυκλοφορίες για μπάντα του εν λόγω χώρου δώσανε στο επτάιντσό "Police Bastard" του 1989 το κομμάτι "Circles" στα 0:41 και φυσικά εκεί ελάχιστα πιο πάνω τα υπόλοιπα. Ο χρόνος κυλάει γρήγορα κι ακριβά στα στούντιο για τα hardcore συγκροτήματα!

Agathocles - Christianity Means Tyranny (Cabbalic Gnosticism, 1988, Self-released)
Οι λατρευτοί Agathocles από το Βέλγιο δημιούργησαν το δικό τους κίνημα mincecore και παραμένουν ενεργοί από το 1985. Η κασέτα τους "Cabbalic Gnosticism" (1988) περιέχει 9 αντιπροσωπευτικά κομμάτια αν και τα τρία υπερβαίνουν το ένα λεπτό! Με στίχους που σε ξυπνάνε και όταν τους καλοσκεφτείς αντιλαμβάνεσαι ότι θα μπορούσε τα ίδια να λέει και μια τοπική μπάντα από τον εντός ολίγου ολικά κατεστραμμένο Αμαζόνιο, δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς στην τίμια στάση ζωής του Jan που ακόμα και στα προχωρημένα πενήντα του δεν αρνείται συνεργασίες σε κάθε πικραμένο κι ονειροπαρμένο.
Τραγούδια μικρής διάρκειας, όχι μόνο στη θέση εντός ιντερλούδιου, υπήρξαν πολλά και σε διάφορα είδη μουσικής. Η grindcore σκηνή όμως έδωσε άλλη σημασία στο χρόνο. Ακόμα και οι συναυλίες τους δεν μπορούσαν να κρατήσουν ούτε τη μισή διάρκεια από το συνηθισμένο. Φυσικά προϋπήρχαν κι άλλοι που παράλληλα μεγαλούργησαν όπως οι Angry Samoans, Black Flag (με το έπος "Spray Paint The Walls" στο μισό λεπτό), Circle Jerks, Damned, Dead Kennedys (με την επιτυχία του 1985 "Hyperactive Child" που ξεπερνάει το μισό λεπτό), The Descendents, Dwarves, Minor Threat (που όλη η δισκογραφία τους χωράει σ’ έναν δίσκο), Redd Kross, Sick Of It All μέχρι να φτάσουμε στους σύγχρονους Off! Τι κρίμα που οι Ιάπωνες Unholy Grave παίζουν ανάμεσα στα 1 με 2 λεπτά... Μαξιμαλιστές μάλλον!

Δημήτρης Τσιρώνης

00:00 Zef Deda - Këngë Maje Krahi
00:57 Celtic Frost- Human
01:36 Judas Priest - The Helion
02:17 Gamma Ray - Fairytale
03:05 Jesus Couldn’t Drum - This is fun
03:08 OFF! - I don’t belong
04:05 Black Flag - Revenge
05:03 Robert Wyatt - Rangers in the night
06:02 The Residents - Red rider
07:02 The Afghan Whigs - Sweet son of a bitch
07:23 Pale Saints - There is no day
07:49 Arcadia - Rose Arcana
08:37 Duran Duran - Kiss goodbye
09:12 The Afghan Whigs - Her against me
09:53 Blind Guardian - Out on the water
10:34 Λάκης Καραλής - Ο Μαρξ δεν τόπε
11:27 Γιώργος Μακρής - Ω νοσοκόμα, ω αδελφή
11:43 Κτίρια τη Νύχτα - Μαύρη Δημοτικού
12:40 Bob Dylan - Talkin' Hava Negeilah Blues
13:27 Paul Clayton - Saturday night at sea
14:18 The Descendents – Weinerschnitzel
14:28 Slight Seconds - And...
15:07 Violent Femmes - Old Mother Reagan
15:37 Angry Samoans - Lights out
16:28 D.R.I. - A coffin
17:20 Naked City - Bonehead
18:13 Napalm Death - The Kill/Prison Without Walls/Dead Pt. 1
19:08 Painkiller - Lathe of God
20:00 Agathocles - Christianity means tyranny
20:44 The Cure - The Final Sound

Κάτι παλιό καλό να ακούσω;
Κομμάτια του ενός λεπτού (κι ακόμη λιγότερο)

Popular posts from this blog

Beater Cast: «O μετρ και η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

Στο έβδομο επεισόδιο των Beater Casts, ο Δημήτρης Τσιρώνης σου διαβάζει απόσπασμα του μυθηστορήματος  «O μετρ και η Μαργαρίτα», μια σατιρική και τρομερά επιδραστική για τα επόμενα χρόνια στον τομέα της λογοτερχνίας έκδοση του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, βασισμένη στο έργο «Φάουστ» του Γκαίτε. Όταν ο διάβολος αποφασίζει να εμφανιστεί στη Μόσχα, με σάρκα και οστά, διαλέγει για την ακολουθία του δύο δαίμονες, μια γυμνή κοπέλα, και μια μεγάλη μαύρη γάτα που μιλάει, περπατάει στα πισινά της πόδια, καπνίζει μόνο πούρα, και καθαρίζει τους λογαριασμούς της μ ένα αυτόματο. Σκοπός του είναι να αναστατώσει τα πάντα με τις αναρχικές φάρσες που σκαρώνει, ξυπνώντας μέσα στους ανθρώπους τον χειρότερο εαυτό τους. Στο πέρασμά του, τα φρενοκομεία γεμίζουν, οι δυνάμεις του νόμου και της τάξης παραλύουν, οι άνθρωποι εξευτελίζονται. Μέσα σ αυτόν τον χαλασμό, μόνο δύο πλάσματα μένουν όρθια: ο Μαιτρ, που είναι ολόψυχα αφοσιωμένος στην αναζήτηση της αλήθειας, και η αγαπημένη του Μαργαρίτα. (Απ...

Αφιέρωμα NIGHTSTALKER

Εν όψει της νέας επερχόμενης κυκλοφορίας των Nightstalker, οι Δημήτρης Τσιρώνης και Φώτης Σταυρόπουλος επιμελήθηκαν ένα αφιέρωμα για τους ζωντανούς θρύλους που συνεχίζουν να κρατούν το σκήπτρο στη σκηνή εδώ και χρόνια. Με πληροφορίες που αντλήθηκαν από τα μέλη της μπάντας και όχι μόνο,  οι Δημήτρης και Φώτης δημιούργησαν ένα αφιέρωμα - οδηγό για παλιούς και νέους φαν της μπάντας. Κατσιρέας Χρήστος Αρχισυντάκτης Μερος 1ο   NIGHTSTALKER – Μια μηχανή ταχείας έκρηξης και βραδείας καύσης (Πρώτη Δεκαετία) Οι καλύτερες ιστορίες είναι αυτές που έχουν μέσα πολλή μουσική, πολύ κέφι, πολλούς φίλους, πολλά ταξίδια και χιλιόμετρα, αναποδιές και χαρές, δυσκολίες κι ευκολίες, αλκοόλ, καπνούς, ιδρώτα και περισσότερο αλκοόλ, καπνούς και ιδρώτα. Κάπως έτσι μερικοί από εμάς γνωρίσαμε πριν σχεδόν τρεις δεκαετίες τους Nightstalker . Ήταν ο χειμώνας του 1991, Γενάρης, η Θεσσαλονίκη κλασικά κρύωνε και τι καλύτερο από μια διοργάνωση συναυλίας με τη μορφή του Φεστιβάλ ...

Βόλτα στις καλύτερες μπιραρίες της Θεσσαλονίκης!

Όλες οι ώρες είναι καλές για να απολαύσεις μια μπίρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν τόσα μαγαζιά που αν κάνεις μια βόλτα τυχαία, θα συναντήσεις αρκετές μπιραρίες. Κάποιες όμως έχουν ιστορία και μαζί τεράστια ποικιλία, απίθανα συνοδευτικά πιάτα και κατάλληλη μουσική για να περάσεις μερικές χαρούμενες ώρες, μόνος ή με παρέα. Πάμε να περπατήσουμε; Ζύθος Είσαι στην παραλιακή και βολτάρεις. Διψάς και πεινάς. Μπροστά σου το λιμάνι, πίσω σου ο Λευκός Πύργος. Που να πας; Φυσικά ξεκινάς από τα Λαδάδικα. Εκεί θα συναντήσεις την παλαιότερη μπιραρία της πόλης που δημιούργησε μια διαφορετικά μοναδική παράδοση στο χώρο και μπορείς να δοκιμάσεις κι εξαιρετικό κρασί. Ο  Ζύθος  είναι κάτι παραπάνω, είναι ένα ζυθεστιατόριο και βρίσκεται στην αρχή της Κατούνη. Έχει μπίρες φρέσκιες, μπίρες μπουκάλι, μπίρες χωρίς αλκοόλ και έναν ατέλειωτο κατάλογο να μελετήσεις! Κατούνη 5, Λαδάδικα Τηλ.: 2310 540284 ______________________ Beer O’ Clock Ανεβαίνεις λίγο πιο πάνω στην ...